Verta žinoti

Atgal

Apie audinius (5) .

2017 05 30

Viskozė

Tai pats natūraliausias iš visų cheminių pluoštų. Viskozė yra natūrali, be jokių priemaišų celiuliozė. Viskozinius audinius galima pagaminti panašius į šilką, medvilnę arba vilną. Pluošto pastorėjimai ar mazgeliai gali suteikti viskoziniam audeklui panašumo į lininį.
Savybės: vandenį viskozė sugeria geriau nei medvilnė, tačiau šlapia ji ne tokia patvari - viskozės pluoštas turi savybę tįsti.

Priežiūros reikalavimai: Gaminius iš viskozės patariama chemiškai valyti, nes skalbiant pluoštas silpnėja. Jei skalbiate skalbimo mašinoje, rinkitės atsargią skalbimo programą. Jei skalbiate rankomis, viskozės gaminio ilgai nemirkykite, taip pat negręžkite – tik „nuspauskite” vandenį. Kad išdžiūtų viskozinius drabužius reikia pakabinti visiškai šlapius. Kadangi gaminiai iš viskozės yra glamžūs, tai po džiovinimo juos būtina išlyginti, kad gaminys atgautų pradinę išvaizdą. Lyginama viskozė „Šilko“ režimu drėgna arba per drėgną audinį.

Šilkas

Natūralieji šilkiniai audiniai gaminami iš šilkmedinių šilkverpių kokonų, t.y. vikšrų. Šilkmedžiai gamtoje dauginasi savaime, arba auginami žmogaus. Aukščiausios rūšies šilku laikomas vytinis šilkas, audžiamas iš ilgų gijų, suverptu iš kokono viduryje esančios žaliavos. Tokios gijos būna net kilometro ilgio.
Savybės: šilkinius drabužius smagu nešioti bet kokiu oru-kai šalta, jie šildo, o per karštį atvėsina. Visi šilkiniai audiniai sugeria beveik tiek drėgmės, kiek sudarytų pusė jų svorio. Šilkas greitai sugeria ir iš odos paviršiaus išgarinamą drėgmę. Tačiau prakaitas šilkiniame audinyje gali palikti neišplaunamas dėmes, nuo jų šilkas lūžinėja.

Priežiūros reikalavimai: šilkinius drabužius geriausia valyti valyklose, nes plaunamas šilkas smarkiai blunka.

Poliesteris

Savybės: poliesteris labai patvarus, gerai išlaiko formą, nesiglamžo, neblunka nuo saulės .
Priežiūros reikalavimai: poliesterį galima skalbti mašina 40 laipsnių temperatūroje. Poliesterį galima džiovinti elektrinėje džiovykloje.

MIKROPLUOŠTAS

Mikropluoštas (arba mikrofibra) yra sintetinis audinys, tai nėra šilkas ar satinas. Tai poliamido ir poliesterio pluošto junginys, kuris yra plonesnis už visus natūralius pluoštus ir šilką, net 100 kartų plonesnis už žmogaus plauką. Naudojant ypatingą technologiją, labai kokybiškas mikropluoštas įaudžiamas į audinį. Jis gali sugerti 7 kartus didesnį kiekį drėgmės negu pats sveria.

Šio audinio patalynė pralaidi orui bei nesukelianti alergijos, taip pat labai gerai sugerianti bei išskaidanti drėgmę. Tai puikus pasirinkimas naktį daug prakaituojančiam žmogui, nes į užvalkalus neprisikaupia drėgmės. Išskalbus greitai džiūna bei visiškai nesilamdo. Didžiausias šio audinio privalumas - kūno kvėpavimas ir šilumos pojūtis, todėl šio audinio patalynę rekomenduojama naudoti rudens bei žiemos sezonu.